6 Mart 2012 Salı

Rüyalar Bilgisayar Ekranında



Rüyalar Bilgisayar Ekranında



Japonya'da ATR Sayısal (kompütasyonal) Nörobilim Lâboratuvarlarında yapılan bir çalışmada, insan beyninden bilgisayar ekranına doğrudan görüntü aktarılması sağlandı. Başarılan görüntü aktarımı, şu an itibariyle oldukça basit olmakla birlikte, araştırmacılar; insanın düşüncelerini, hayallerini hattâ bazı sırlarını bilgisayar ekranına aktarmayı yakın hedef olarak belirlemiş durumda.


Sahasında 'ilk başarı' olarak kayıtlara geçen çalışmada, başa takılan algılayıcılar beyindeki görme korteksine giden elektrik sinyallerinin tesirlerini algılıyor. Alınan bu sinyaller, bilgisayar programında tekrar yapılandırılarak görüntü elde ediliyor. Denemelerde 'sinir'e karşılık gelen altı harfli 'neuron' kelimesi insanlara gösterildi. Kişinin gördüğü her harf aynı şekliyle bilgisayar ekranında görüntülendi. Denemelerde birbirinden farklı, hareketsiz 400 şekil kalıbı görüntülenebildi.


Çalışmanın diğer bir uzantısında ise, bilgisayar ekranında yürüyen bir insan figürü, düşünce ile yönlendirilebildi. Başa takılan birtakım algılayıcılardan gelen sinyaller bilgisayara iletilerek yürüyen animasyonun sağa veya sola dönmesi veya koşması gibi yönlendirmeler düşünüldü. Yapılması düşünülen fiilin, bilgisayar ekranındaki insan şekilli animasyon tarafından yapıldığı gözlendi.


Sızıntı Der.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder